Jak krmit psa a štěně, správné krmení psa a štěňat

Je mnoho možností krmení psa. Správná výživa ale musí obsahovat ve správném množství a poměru všechny látky, které pes potřebuje pro svůj vývoj. Pes si musí zachovat dobrou kondici a fyzickou výkonnost. V následujícím článku si přiblížíme základní požadavky na to, jak správně krmit psy a jaké možnosti ve výběru krmiva máme.

Základní požadavky pro krmení psa

Každý pes má trochu jiné nutriční nároky:
• Záleží na plemeni, tudíž na celkové velikosti psa 
• Stáří psa (krmení štěněte má jiná specifika než krmení dospělých či starších psů)
• Přizpůsobit krmení aktuální fyzické aktivitě psa
• Zhodnotit další stavy: např. březost, nemoc psa apod. V případě potravinových alergií je nutné speciálně upravené krmení pro psa s vyloučením alergenní složky. Také při různých veterinárních dietách či tehdy, je-li potřeba psa zhubnout, je rovněž nutné uzpůsobit stravu aktuální situaci. 

Co musí potrava obsahovat

Velmi důležitou částí krmné dávky jsou bílkoviny. Bílkoviny mají v organismu řadu nenahraditelných funkcí a představují základní stavební složku všech orgánů. Podíl bílkovin v krmné dávce by se měl obecně pohybovat mezi 20-30%, závisí však na konkrétním jedinci (viz výše).
Všeobecně platí, že rostoucí štěňata mají vyšší nároky na přívod živočišné bílkoviny, stejně jako březí a kojící feny, rovněž psi s vysokou zátěží (např. závodní saňoví psi) potřebují větší podíl bílkovin ve stravě.
Naopak krmení pro psy staršího věku by mělo obsahovat snížený podíl živočišných bílkovin, neboť tito psi snáze získávají energii z cukrů a nadbytek bílkoviny zatěžuje jejich organismus. 
Nejlépe stravitelné jsou pro psy bílkoviny živočišného původu. Zdrojem živočišných bílkovin je zejména maso, dále např. mléko, vejce, bílkoviny rostlinného původu jsou pak hojně zastoupeny např. v sóji, v obilných a kukuřičných šrotech a jinde.

Další nepostradatelnou složkou ve výživě psů jsou tuky. Jejich doporučené množství se v závislosti na nárocích konkrétního psa pohybuje mezi 5-20%.
Větší nároky na tuky mají mj. v zimním období psi chovaní venku.
Zastoupení sacharidů by mělo být přibližně 20%.
Neopomenutelná je také vláknina, jejíž doporučený podíl se pohybuje mezi 3-5%.

Z řady minerálních látek je dobré všimnout si poměrného zastoupení vápníku a fosfátů, a to zejména při výběru krmení pro štěňata. Optimálně by na jednu část fosforu mělo připadat 1,1 – 1,4 částí vápníku.
Nadměrné přidávání masa do krmení může vést k výraznému nepoměru mezi vápníkem a fosforem, což je nežádoucí pro vývoj kostry.
V neposlední řadě by správná výživa měla obsahovat dostatečné množství vitaminů.

Časté chyby...

U některých majitelů je stále oblíbené krmení psů „lidskou stravou", zbytky od stolu apod. Je však důležité uvědomit si, že trávící soustava psa je odlišná od lidské a některé lidské potraviny jsou pro psy obtížně stravitelné a neprospívají jejich zdraví.
Nedoporučuje se nadýmavá zelenina (kapusta, kedlubna, květák aj.), nevhodná je také cibule, která má podle některých zdrojů nepříznivý vliv na červené krvinky. Rovněž česnek a syrové brambory nejsou vhodnou součástí psí potravy. Dále bychom neměli podávat lidské sladkosti (čokoláda, kakao), kořeněná a mastná jídla.
Z psího jídelníčku bychom také měli vynechat čerstvý chléb a luštěniny, které rovněž působí nadýmavě. Nebezpečné je též podávat ryby, neboť tyto obsahují drobné ostré kosti, které mohou poranit trávicí trakt psa. Ze stejného důvodu bychom z potravy měli vyloučit i kosti kuřecí, doporučit lze jen větší kosti s morkem. Samozřejmostí je nepodávání alkoholu, kávy, slazených nápojů.

Proč zvolit připravené krmivo?

V případě volby kvalitního kompletního komerčně vyráběného krmiva je optimální přísun všech důležitých látek v krmné dávce ve správném poměru zaručen. Pokud se rozhodnete podávat svému psovi potravu v přirozené (syrové) podobě, je nastavení správného poměru živin náročnější.

Připravená krmiva jsou rozdělena a určena pro konkrétní plemena, velikosti a typy psů, tudíž jim bude dopřáno jen to, co skutečně ke svému spokojenému životu potřebují.

 

Rozdělení krmiva pro konkrétního psa >>
Jak správně krmit psa a krmení štěňat >>

 

 



Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.