Jak krmit a jaké vybrat krmivo a granule pro kočku, kotě, výběr krmení kočky a koťata

Kočky jsou v otázce stravy značně vybíravé. Každá kočka je výraznou individualitou a nelze tedy podat univerzální návod, jak správně krmit kočku. Majitelé koček se shodují, že předložíte-li kočce potravu, která jí nechutná, vydrží hladovět až do doby, kdy jí poskytnete potravu z jejího pohledu lepší a lákavější.
Správně nastavená výživa je však pro každou kočkou základní podmínkou dobrého zdravotního stavu a kondice. V následujícím článku uvedeme několik faktorů ovlivňujících výběr krmení pro kočky a doporučení, jak vybrat krmivo pro kočku, aby co nejlépe vyhovovalo jejím požadavkům.

Typy krmiv

Komerčně vyráběná krmiva můžeme rozdělit jednak na kompletní, jednak na doplňková. Kompletní krmiva jsou taková, která obsahují v optimálním poměru všechny důležité výživné látky a není je již třeba dále něčím obohacovat. Doplňkovými krmivy jsou často rozuměny různé pamlsky, eventuelně speciální výživové doplňky (např. přípravky obohacené o mastné kyseliny apod.)

Podle obsahu vody rozlišujeme krmiva na suchá a čerstvá (vlhká). Suchá krmiva mají obvykle 10 – 14% podíl vody a jsou zpravidla vyráběna jako krmiva kompletní. Lze je tedy podávat i samostatně, případně smíchat s jiným druhem potravy. Suchá krmiva jsou představována granulemi. Výhodou suchých krmiv je jejich dlouhá trvanlivost a nekazivost, ponecháte-li je delší dobu v misce. Některé výsledky uvádějí, že u koček s výhradní granulovanou stravou je pozorováno méně zubních problémů. Hlavním problémem výhradního krmení granulemi u koček je riziko dehydratace. Na tomto místě je tedy zcela nezbytné, aby měla kočka stále k dispozici i misku s vodou. Suchá strava obsahuje mnoho látek, které kočka přirozeně nepotřebuje. Je tedy lepší zařadit do jídelníčku i stravu vlhkou, ideální je, pokud se kočka současně živí i lovem podle své přirozenosti. Nespornou výhodou granulí pro majitele je však časová nenáročnost přípravy krmiva. Uvádí se také, že kočky mívají granule v oblibě proto, že se o takto podanou potravu kočka neumaže, což je pro ni žádoucí. Díky tvrdosti granulí si také kočka procvičuje žvýkací svaly a čistí zuby. Při správném krmení granulovaným krmivem by měla kočka tvořit malé tvrdé výkaly, což je výhodné pro snazší uklízení z kočičího záchodku. V současné době existuje mnoho druhů granulí od různých výrobců. Prvním krokem k rozhodnutí, jaké granule pro kočku zakoupit, je uvážit její věk a plemeno. Vyrábějí se granule pro koťata (zpravidla lze doporučit podávání granulí již od věku tří týdnů), granule pro junior a dospělé kočky i senior granule uzpůsobené potřebám starších koček. Další radou, jak vybrat granule pro kočku, je zvážit její individuální situaci – existují např. speciální granule pro kastrované kočky, březí a kojící kočky, granule pro kočky s veterinární dietou aj. Pokud volíte, jaká značka granulí je zárukou kvality, je vhodné máte-li možnost poradit se s jinými majiteli či s veterinárním lékařem. Vzhledem k vybíravé povaze koček je však často nutné krmivo nahradit jiným, neboť kočka původní granule najednou jednoduše přestane žrát. O kvalitě krmiva samozřejmě také svědčí dobrá kondice a zdravotní stav kočky a kvalita trusu. Zdravá kočka by měla být pružná a štíhlá. Mimo podávání kvalitního krmiva je stejně tak důležitý správný způsob krmení, měli byste dodržovat pravidelnost krmení a stejné dávky (viz níže).

Čerstvá (též vlhká či mokrá) krmiva obsahují až 80% podíl vlhkosti a svou konzistencí více napodobují přirozený stav surovin. Vlhká krmiva jsou vyráběna na bázi masa. Mívají formu konzerv, nebo bývají balena do hliníkových vaniček či fólií ve tvaru kapsiček. Vzhledem k vyššímu obsahu vody je zde riziko potíží s dehydratací nižší, avšak i v tomto případě by kočka měla mít stále k dispozici misku s vodou. Nevýhodou čerstvých krmiv je jejich kazivost, nelze je tedy obdobně jako granule ponechat delší dobu v misce. Čerstvá krmiva jsou také náročnější na skladování a jejich doba trvanlivosti je kratší. Některé výsledky uvádějí, že krmení vlhkou stravou zvyšuje riziko parodontálních onemocnění u koček a více podporuje tvorbu zubního kamene.

Odborná veřejnost má na optimální způsob krmení koček odlišné názory. Někteří majitelé krmí výhradně suchou stravou, jiní výhradně vlhkou. Jak bylo uvedeno, ideální je, může-li kočka současně přijímat přirozeně ulovenou potravu. Dále se v případě využívání komerčních krmiv doporučuje kombinovat stravu suchou a vlhkou, přibližně tak, aby suchá potrava představovala zhruba 20% celkového denního příjmu a vlhká zbývajících 80%, tj. většinu. V této otázce je také dobré uvědomit si, že kočka obyčejně nerada pije čerstvou vodu, hlavní příjem tekutin pochází zpravidla z kořisti.

Zásady krmení koček

Jak bylo uvedeno, strava by měla být podávána pravidelně a ve stejných krmných dávkách. Dospělá kočka by měla být krmena 2-3x denně, kotě se doporučuje krmit 6x denně. Kočka má malou tlamičku a velké kousky potravy obtížně žvýká. Kvalitní výrobci krmiv pro kočku tuto skutečnost respektují, ale je vhodné se při koupi velikosti soust všimnout. Existují i mléčné náhražky pro odstavená koťata, jimiž bychom měli jejich stravu v době vývoje obohacovat.

Pamlsky pro kočky

Obecně se doporučuje, aby pamlsky netvořily více než 5% denní dávky energie. Pamlsky by neměly obsahovat nadměrné množství cukrů a tuků, proto bychom neměli kočkám podávat běžnou lidskou stravu a sladkosti. V současné době je na trhu mnoho komerčně vyráběných pamlsků určených pro kočky. Některé navíc slouží jako nástroj zubní hygieny koček tím, že snižují tvorbu zubního kamene.

Cena krmiv

Finanční možnosti majitelů jsou samozřejmě rovněž důležitým faktorem ovlivňujícím výběr krmiva. Je však třeba uvědomit si, že levnější krmiva často obsahují nedostatečné množství výživných látek a kočka tak vyžaduje větší krmnou dávku, čímž se cena levného krmiva v závěru zvýši.

Závěrem

Při koupi krmiva pro kočku si vždy všimněte alespoň základních údajů na etiketě. Na obalu by vždy mělo být uvedeno složení (tj. obsažené suroviny a jejich množství). Zdrojem bílkovin by optimálně mělo být kuřecí, hovězí nebo jehněčí maso. Nežádoucí je, je-li v obsahu uvedena masokostní moučka a přidaný cukr. Chybět by neměla informace o případných použitých konzervačních, aromatických či barvících látkách. Uvedeno by mělo být datum výroby a doporučené datum spotřeby. K dispozici by měl být též návod na krmení daným výrobkem. Rovněž by zde měla být adresa výrobce a dovozce. Všimněte si také, je-li na obalu údaj o dodržování AAFCO, tj. Americká asociace úřední kontroly krmiv, neboť mnoho značek je vyráběno v USA či v Kanadě. AAFCO navrhuje doporučené nutriční hodnoty v krmení.

 



Naše služby

DOPRAVA ZDARMA
nákupu nad 3000,-

Outlet výprodeje
KAMENNÁ PRODEJNA
Osobní a individuální přístup k zákazníkovi
Nákup bez registrace
Kvalitní vyzkoušený sortiment
POTŘEBUJETE PORADIT?
Info, jak si vybrat >
...nebo po objednání
ZAVOLÁME.
Více info >>

Rychlý kontakt

Dotazy volejte:
+420 739 170 400
info@sport-mb.cz
Kontaktní formulář a
adresa obchodu
>>

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Více informací zde.